Încă din anii preclinici de facultate am căpătat o afinitate pentru Chirurgia generală. Anii studenției au apus deja de ceva timp și doar câteva luni și un examen urmat de un interviu în cadrul clinicii în care îmi doresc să profesez mă despart de visul meu de a deveni medic rezident confirmat în specializarea chirurgie generală. Îmi doresc să fac ceva constructiv cu timpul rămas până la intrarea în rezidentiat așa că am decis să aloc timp unor workshopuri și conferințe în perioada următoare. Lucrarea mea de licență (coordonată de Prof. Dr. Popescu Irinel sub îndrumarea Șl. Dr. Botea Florin) a abordat subiecte precum anatomia ficatului, rezecțiile hepatice și noțiuni privind ecografia hepatică intraoperatorie (IOUS) așa că m-am hotărât să caut modalități de a dezvolta practic noțiunile însușite deja teoretic pe parcursul ultimilor doi ani de studenție.

Asociatia Romana de Chirurgie Hepatobiliopancreatica si Transplant Hepatic (ARCHBPTH) organizează periodic niște workshopuri teoretice sș practice prin intermediul cărora cursanții au ocazia de a se familiariza cu noile tehnologii și proceduri utilizate în cadrul chirurgiei hepato-bilio-pancreatice – un fel de “must-do” pentru orice chirurg care dorește să se familiarizeze sau chiar să se specializeze în aceasta (imi permit să o numesc) subramură a chirurgiei generale. Workshopurile organizate de ARCHBPTH includ cursuri teoretice și practice precum:

  • Suturi mecanice digestive,
  • Ecografie hepatică intraoperatorie (ajuns deja la a VI-a ediție),
  • Rezecții hepatice,
  • dar și pe cel de Ablație tumorală hepatică intraoperatorie.

Luna trecută in perioada 25-26 octombrie a avut loc workshopul de ablație tumorală hepatică intraoperatorie și pentru mine a însemnat prima participare în cadrul unui eveniment organizat de catre ARCHBPTH. Cursul a fost găzduit de către Centrul de Excelență în Medicină Translațională (CEMT) care aparține de Institutul Clinic Fundeni din București. Directorul acestui program este domnul Prof. Dr. Irinel Popescu iar ca formator în cadrul acestui curs a fost responsabil domnul Șl. Dr. Botea Florin. În prima zi de curs ne-au fost prezentate noțiunile teoretice privind IOUS și ablația tumorală hepatică. Ulterior ne-au fost arătate, descrise și explicate tehnologiile care permit efectuarea unor asemenea gesturi chirurgicale – tehnologii atât de valoroase pentru menținerea calității vieții pacientului.

Prima zi de curs nu s-a rezumat strict la noțiuni teoretice – am avut ocazia să efectuăm ablații echoghidate cu microunde (Covidien/Medtronic – Minimally Invasive Therapies) pe model. Ce înseamnă asta? Pe scurt: într-o masă gelatinoasă au fost imersate atât copane de pui cât și măsline. Sub ghidaj ecografic fiecare cursant a trebuit să încerce procedura de ablație atat pe pui cât și pe măslină. Sună simplu? La o primă impresie așa pare. Exercițiul a avut însă rolul de a familiariza cursantul cu sincronizarea ecograf – sonda – ac. În cea de-a doua zi de curs am avut în program aplicații pe animal viu. Mai exact, pe model suin. Am avut ocazia de a efectua exerciții de ablație tumorală hepatică atât pe cale deschisă cât și prin abord laparoscopic, o oportunitate extraordinară pentru orice chirurg în curs de specializare – și nu numai. Cui recomand acest curs? Tuturor studenților pasionați de chirurgie generală (și în special a ficatului), medicilor rezidenți și – desigur – medicilor specialiști.

Puteți vizita pagina web a ARCHBPTH accesand următorul link.

ARCHBPTH, workshopul de ablație tumorală hepatică, comunicat Post-Event.