Să presupunem că te afli în rol de timonier (ironie total neintenționată) și trebuie să îți găsești cumva calea înapoi către marină. Cum faci? Cu siguranță te intersectezi și cu alte bărci de diverse tipuri iar dacă arunci un ochi peste instrumentele de navigație vei observa că adâncimea scade considerabil și că riști să te dai de stânci. Cred ca te-ai prins deja că pe mare nu există benzi de circulație și nici semafoare sau orice alt soi de indicatoare similare celor rutiere. „Pe unde merg, spre stânga sau spre dreapta?”, întrebi tu cu disperare. Prima greșeală: „Care stânga, care dreapta?”. V-am mai spus și cu alte ocazii cu o rigoare aproape obsesiv-compulsivă că pe barcă nu ai de ce să întrebi de stânga și de dreapta. Este ca și când aș cere eu în sala de operație o pensetă în loc de pensă iar asta ar fi total.. neindicat și ar spune multe (sau.. prea puține) despre cultura mea medico-chirurgicală. O regulă de aur pescuită direct din dicționarele de marină ne spune că pe orice navă privind dinspre pupa înspre prova, partea dreaptă s.n. tribord iar cea stânga s.n. babord.

Revenind. Dacă îți calmezi un pic tahicardia brusc instalată cu ocazia apropierii de gura portului, ai să observi două chestii plutitoare: una piturată (vopsită) în verde și cealaltă în roșu. Și ca să vezi ce chestie bizară.. obiectele acestea plutitoare poartă denumirea științifică de balizaj lateral. Așadar luminiţa aceea verde din tribord marchează partea dreaptă a intrării în marină. Alături – pe partea stângă –  se găsește una roşie. Ce faci? Ții prova drept pe luminița verde și îi dai înainte cu tupeu (cu grijă însă să nu escaladezi baliza cu barca). În concluzie: la intrarea în port (și nu numai) trebuie să ai grijă să spui babord la partea stângă a navei şi tribord la cea dreaptă.

Dar care mama măsii e faza cu balizele astea? Treaba e că la intrarea în port precum și de-a lungul șenalului (canalului) navigabil, de o parte şi de alta a pasei de intrare, se găsesc balizele laterale care stabilesc limitele stângă și dreaptă ale drumului care trebuie urmat de către timonier (ca să nu se lovească de vre-un bolovan). Luminile lor indică pe timp de noapte locul pe unde trebuie să manevreze nava pentru a intra sau a ieși din port în siguranță. Pe timp de zi, balizele au elemente distincte în vârf și sunt piturate în roşu și verde. Dispunerea culorilor este astfel făcută încât atunci când nava soseşte din larg să dubleze (ocolească) balizele având lumina roşie în babord şi pe cea verde în tribord. La ieşirea din port culorile vor fi inversate.

Ai aflat cum trebuie dublate balizele atunci când vrei să intri sau să ieși din port. Ce se întâmplă atunci când te întâlnești cu o altă barcă? O vorbă marinărească sună cam așa:

Verde-n verde, roş în roş,

Drumu-i bun din moş-strămoş

Asta înseamnă că navele care au luminile din borduri de culoare verde şi roşie vor manevra în așa fel încât să treacă una pe lângă cealaltă arătându-şi reciproc culorile de acelaşi fel. Atunci când două nave se văd reciproc dar au în borduri culori opuse, evitarea coliziunii se va face de către nava care vede în bordul său „verde” bordul „roşu” al celeilate nave (este o regulă similară celei legate de prioritatea de dreapta care se aplică pe drumurile publice).

De ce tocmai verde și roșu? Habar n-am sincer. Știu doar că există două sisteme de balizaj lateral, respectiv IALA-A și IALA-B (International Association of Marine Aids to Navigation and Lighthouse Authorities, unde A și B reprezintă regiunile de aplicare). IALA-A este valabil peste tot în lume (inclusiv în România), cu excepția unor regiuni în care este valabil sistemul IALA-B în care culorile sunt inversate (America de Nord, America de Sud, America Centrală, Filipine, Japonia și Coreea). Cineva îmi povestea acum vreo doi ani (pe vremea când nu aveam nicio tangență cu bărcile și marea) faptul că balizele roșii și cele verzi indică pasa de intrare în port, verde în dreapta (tribord) și roșu în stânga (babord), acesta fiind sistemul englezesc în funcție de care ne ghidăm și noi. Povestea spune mai departe că englezii s-au hotărât că vor să vadă luminile roșii în babord (pentru că în partea stângă se găsește și cordul la om vezi Doamne) iar cele verzi în tribord atunci când se întorc acasă. Amercanii însă fac invers, ca să le arate englezilor cum te simţi atunci când ajungi la volanul unei maşini în Anglia: ei au verde în tribord și roșu în babord la ieșirea din port (atunci când pleacă de acasă). Nu este regina explicațiilor dar măcar e o poveste amuzantă.

Dar de ce nu spunem stânga-dreapta și de unde vin denumirile babord-tribord? Sunt o mulțime de lucruri a căror explicație va rămâne probabil pentru totdeauna pierdută undeva în istorie. Am auzit o grămadă de povești despre etimologia termenilor babord și tribord, unele povești sunt drăguțe iar altele sunt mai științifico-fantastice de felul lor. Explicația cea mai apropiată de adevăr (după părerea mea) ne spune că termenul babord ar proveni din cuvântul olandez bakboord. Termenul ar fi fost utilizat pentru prima oară în perioada 1484 – 1500 și mot à mot înseamnă partea din spate deoarece cârmaciul manevra întorcându-se cu spatele la bordul din partea stângă a navei. Termenul tribord provine și el din cuvântul olandez stierboord (stier = cârmă, boord = bord). Bordul navei era reprezentat de extremitatea superioară a fiecărei laturi a acesteia. Cuvântul tribord semnifică prin urmare bordul cel mai înalt reprezentând partea dreaptă a navei privind înspre prova și era totodată locul în care se găsea timona. Că o fi așa, că n-o fi așa, habar nu am. But it’s a nice story anyway.