Nu cred că mai este secret pentru nimeni faptul că sunt foarte pasionată de medicina de urgență și că sunt o susținătoare înverșunată a promovării cursurilor de prim ajutor acolo unde aceste cunosținte pot salva vieți.. sau pot măcar îmbunătăți condiția rănitului sau a bolnavului până la sosirea ajutorului specializat.

Deși nu sunt situații frecvent întâlnite în yachting (în special dacă facem referire la distanțe mici față de coastă), cred că este important să cunoaștem toate măsurile salvatoare pe care le putem aplica în caz de pericol sau în cazul în care ne confruntăm cu o problemă de sănătate minoră apărută la bordul navei.

După ce m-am documentat în stânga și-n dreapta, am ajuns la concluzia (personală, nu neapărat corectă!) că putem structura urgențele care pot apărea în largul mării în două categorii mari și late:

  • urgențe care se referă strict la starea de sănătate a membrilor echipajului și
  • urgențe care pun în pericol vitalitatea navei.

Desigur, cele două „categorii de urgențe” se pot suprapune și între acestea se poate realiza o relație de tip „cauză și efect”.

M-am jucat un pic cu noțiunile pe care le-am învățat și am realizat aceste două mind-maps. O fi bine, n-o fi bine? Nu știu să vă ofer acest răspuns pentru ca nu sunt „expertă” în yachting dar eu le consider un punct de reper pentru orice începător.

Situația I: urgențe care se referă strict la starea de sănătate a membrilor echipajului.

Screen Shot 2017-12-24 at 15.05.24

 

Situația II: urgențe care pun în pericol vitalitatea navei și care pot avea consecințe asupra stării de sănătate.

Screen Shot 2017-12-24 at 15.05.09