Esperanța îmi este o barcă tare dragă. Am făcut cunoștință cu ea vara trecută cu ocazia cursului de Sailing organizat de către SetSail Nauticschool. Velierul este un Beneteau Clipper 39.9 și îl găsești acostat (de obicei) aproape de capătul celui de-al doilea ponton din Marina Limanu, un loc superb și un adevarat colț de rai pentru iubitorii de liniște și de natură.

Pe întreaga durată a desfășurării cursurilor, Esperanța mi-a fost „o a doua casă departe de casă” dar și „navă-școală” totodată.

Nu pot să spun că am avut în trecut cine știe ce experientă fabulos de vastă cu marea și cu bărcile.. Așa că.. Prima lecție a fost însuși faptul că a trebuit, înainte de toate, să mă obișnuiesc cu viața pe barcă. Mai exact, cu locuitul pe barcă și tot ce presupune acest lucru.

IMG_3379

Esperanţa m-a primit cu două cabine (prova și pupa), un „living” (în miniatura, evident), două băi şi o bucătărie utilată cu tot ce trebuie. Ca idee, pe o astfel de barcă ai tot confortul pe care ți l-ar putea oferi o cameră de hotel doar că, evident, spațiile de „desfășurare” sunt limitate. Acest lucru nici nu va conta însa seara când te poți bucura în liniște de un vin bun și de cerul înstelat, să zicem. And if you’re not a morning person.. am vești bune pentru tine. Diminețile pe barcă sunt un adevărat răsfăț așa că.. Probabil te vei trezi din plăcere. Diminețile pe barcă înseamnă cafea bună, aer sărat care îti bucură plămânii și mângâierile razelor blânde ale soarelui. No hotel room can compete with this.

Cum este să dormi pe o barcă? Nu te leagănă toată noaptea? Nu ți se face rău de mare când dormi? Acestea sunt, cred, întrebarile pe care le-am primit cel mai frecvent din partea cunoscuților. Marinele sunt în general zone ferite de valuri, asta ca să nu mai vorbim despre Marina Limanu care nu este oricum direct expusă mării. Cu alte cuvinte, în marină marea nu-i la fel de agitată ca în larg. Există desigur un ușor legănat care abia dacă este sesizabil după câteva zeci de minute petrecute pe barcă. Mai dificil, cred, este să te obișnuiești cu zgomotele specifice bărcii (a se citi: să nu te panichezi la cel mai mic zgomot). Bum-trosc: stai chill, e doar pontonul. Cling-clang: ceva se lovește de catarg. Nimic ieșit din comun sau care să-ți ofere un motiv de îngrijorare.

Locuitul pe barca este cu adevărat o experiență foarte interesantă și recomand oricui să experimenteze macar o dată dormitul pe barcă.

Tot pe Esperanța am făcut cunoștință cu tot ce presupune navigația cu vele. Și m-am îndrăgostit.

Bărcuța mea cea dragă m-a învățat cum acționează vântul, valul și curentul asupra ei și m-a ajutat să înțeleg forțele care guvernează mișcarea ghidată de vânt. Am aflat ce sunt școtele și de unde trebuie să trag de ele pentru a manevra velatura, am învățat ce este o voltă, cum se eliberează și cum se rulează focul. M-am amuzat învățând ce înseamnă pianul pe o barcă și am exersat și câteva noduri marinărești.. Am avut ocazia să văd și să experimentez o grămadă de alte lucruri despre care până în acel moment citisem doar prin cărți..

Tot ea mi-a arătat că sailingul înseamnă mișcare și adrenalină și mi-a deschis apetitul pentru yachtingul la nivel competițional. Mi-a arătat ce înseamnă să te deplasezi după legile ghidate de vânt, necesitatea de a gândi matematic și obligativitatea de a reacționa rapid la schimbările de direcție ale vantului, la rafale, la valuri..

Pentru mine, Esperanța a fost cu adevarat portița către un alt univers, către o experiență intensă și palpitantă pe care o recomand cu mare căldură oricui este dornic să experimenteze marea.. altfel.