Mai în glumă, mai în serios vă povesteam că sailingul se aseamană foarte mult cu o altă pasiune a mea și anume, chirurgia. Vă scriam atunci despre concepte precum lucrul în echipă și disciplină, despre gradul de complexitate și despre posibilitatea de a evolua în ritmul tău și de a face performanță în timp.

Haideți să mai descoperim împreună ce au în comun chirurgia și sailingul și anume.. nodurile! Se pare că orice aș face nu reusesc să scap de ele. M-am resemnat deja.

Atât în chirurgie cât și în marinărie avem de-a face cu diverse tipuri de noduri care ne ajută într-o anumita situație.. indiferent că ne referim la sala de operație sau la viața pe barcă.

Ce este nodul chirurgical? Reprezintă locul în care se leagă două fire, punctul de început și de încheiere al orcărei suturi.

Ce sunt nodurile marinărești? Ele sunt legături făcute cu o parâma sau mai multe pentru împreunare sau legare de.. ceva (cârlig, școndru, etc).

În chirurgie ne interesează ca nodurile efectuate corect să respecte câteva principii generale. Așadar, nodul trebuie să fie ferm, rezistent la tracțiune, bine strâns și cât mai mic pentru a preveni apariția unor reacții adverse din partea țesutului (precum reacția inflamatorie, de exemplu).

Marinăria se folosește de două principii mari și late: Ea ne învață din moși-strămoși că un nod marinăresc corect efectuat trebuie să îndeplinească neapărat două condiții: să fie rezistent și să se desfacă cu ușurință.

În chirurgie avem de-a face cu:

  • Nodurile pătrate sunt noduri de referință în chirurgie și sunt utilizate pentru legarea majorității tipurilor de fire chirurgicale.
  • Nodurile.. chirurgicale sunt de fapt noduri pur-marinărești! Acum este dovedit științific faptul că toată treaba asta cu yachtingul mă va ajuta în viitoarea mea carieră de chirurg extraordinar! Glumesc!                                             Sau poate că nu..

the-surgeons-knot-01_fotor

  • Nodurile Half-Hitch sunt utile în chirurgie pentru legăturile în profunzime.
  • Nodurile „pe instrument” sunt foarte des utilizate în chirurgie pentru că sunt destul de „economice” din punct de vedere logistic.
  • Nodurile Pouchet.. personal, nu prea am vazut astfel de noduri. O explicație ar fi faptul că aceste noduri au dezavantajul că sunt nesigure.

În marinărie cel mai des vom utiliza:

  • Nodurile de împreunare sunt folosite pentru unirea a două parâme de grosimi aproximativ egale.
  • Nodurile de legătură sunt utilizate pentru fixarea unui capăt de parâmă pentru legarea, susținerea sau ridicarea unor obiecte. 
  • Nodurile de cârlig se folosesc pentru legarea unui capăt de parâmă la un cârlig, pentru suspendarea parâmei sau pentru ridicarea unor obiecte.
  • Nodurile speciale sunt noduri cu alte întrebuințări față de cele enumerate mai sus și presupun (de regulă) o tehnică de execuție mai specială.

Ce se întâmplă dacă greșesc? Nu este loc de greșeli nici în chirurgie și nici în marinărie. Consecințele au un efect imediat și pot fi dramatice.

În chirurgie, greșelile de tehnică pot provoca reacții nedorite din partea țesuturilor, infecție sau chiar desfacerea nodului.

În marinărie, nodurile efectuate greșit (de exemplu cele pe care nu mai reușești să le desfaci decât dacă tai parâma cu briceagul) pot genera un haos general pe barcă sau mai grav.. accidene serioase.