Sailingul este considerat un sport dinamic și sigur atât pentru agrement cât și din punct de vedere competițional. Până în prezent nu prea au fost înregistrate evenimente neplăcute în ceea ce privește urgențele medicale majore.. pe mare. Cu toate acestea, consider că este foarte important pentru orice skipper să recunoască o problemă medicală aparută la bord și să fie capabil să acorde în mod corect și adecvat ajutor în cazul în care neprevazutul lovește.

Ce înseamnă acordarea primului ajutor la bord? Nu sunt expertă în yachting.. ba din contră.. dar cu toate acestea aș structura cunostințele de prim ajutor în:

 • Cunoștinte privind identificarea problemei de sănătate și aplicarea propriu-zisă a măsurilor de prim ajutor și..
 • Cunoștinte privind utilizarea echipamentului de suport vital de la bordul navei.

Orice start bun îți asigură un voiaj liniștit. Ca skipper ești direct răspunzător pentru echipajul tău. Este bine ca atunci când plecăm pe mare să ne cunoaștem bine echipajul.. și din punct de vedere al istoricului medical. Cine se știe cu vreo boală cronică? Cine ia pastile, ce fel de pastila ia și.. are suficiente la el/ea pentru întreaga durată a călătoriei? Există la bord oameni care știu să acorde primul ajutor sau care au instruire medicală? Este toată lumea adecvat echipată? Știe toată lumea să inoate? Acestea sunt niște întrebări pe care trebuie să le adresezi echipajului tău înainte de a pleca de la cheu.. este de datoria ta să o faci indiferent cât de ciudat pare. Keep in mind faptul că ești omul responsabil pentru cei de la bord. Act responsible, think sustainable!

Trusa de prim ajutor. Checklist.

 • Trusa de prim ajutor de pe barcă trebuie amplasată intr-un loc ușor accesibil, ferit de umezeală.
 • Toți membrii echipajului trebuie să cunoască locul în care este amplasată trusa. No exceptions! Știți voi vorba aia „pe barcă fiecare are câte un rol, nimeni nu stă degeaba?”.. ei bine.. you got the point.
 • Conținutul trusei de prim ajutor: bandaje diverse, comprese sterile, benzi adezive cu /fără Rivanol, șervețele sterile, un antiseptic local (Betadină, de exemplu), foarfecă, pensă, mânuși de unică folosință, termometru, medicamente antialgice, antipiretice, antiinflamatoare și, de ce nu, antiemetice
 • Medicamentele se vor administra în caz de maximă urgență numai după ce ne asigurăm că persoana în cauză nu este alergică la substanța respectivă. Dacaă avem dubii nu administrăm medicamente! Urmările pot fi fatale.
 • Orice element din trusa de prim ajutor va fi înlocuit cu unul nou dacă a depășit termenul de valabilitate indicat pe ambalaj. Materialele expirate pot declanșa reacții adverse.

Poziția laterală de siguranță: Există o grămadă de tutoriale cu caracter didactic pe Youtube și nu are rost să descriu aici procedura. Ce trebuie voi să știți însă este că în urma unui traumatism, orice victima care și-a pierdut starea de constiență, care nu prezintă leziuni ale coloanei vertebrale, care respiră și prezintă puls, va fi asezata în așa-numita poziție laterală de siguranță. Aceasta este o manevră standard de prim ajutor și ar trebui cunoscută de toata lumea, cadru medical sau nu. Ce urmărim prin așezarea bolnavului în această poziție? Simplu: monitorizarea respirației precum și menținerea căilor respiratorii superioare libere pentru a asigura funcția de ventilație a plămânilor.

Tăieturile și juliturile pe scurt:

 • Oprim sângerarea.
 • Curățăm rana cu apă oxigenată sau.. în lipsa acesteia cu apă curată pentru a îndeparta sarea și/ sau reziduurile.
 • Ne vom folosi de comprese sterile cu ajutorul cărora vom curata tegumentele din proximitatea marginilor plăgii (fără să frecăm!), apoi vom usca rana prin tamponare ușoară.
 • Rănile vor fi acoperite de un pansament adeziv pentru a evita dezvoltarea unei posibile infecții.

Arsurile: Ce este arsura? Este o leziune provocată de acțiunea unui agent termic asupra țesuturilor. Cum tratez arsura? În primul rând trebuie să identificăm tipul de arsură!  Arsurile pot fi de diferite tipuri: arsuri termice, chimice, electrice și, frecvent pe barcă ne confruntăm cu cazuri de arsuri prin radiații (arsuri de gradul I). Pentru fiecare tip de arsură exista un mod de abordare diferit. Trebuie să nu uitam faptul că pacientul ars ar putea fi politraumatizat deoarece, frecvent, aceasta poate prezenta leziuni organice mult mai grave decât leziunea tegumentară.

Arsurile solare: management

 • Aplicarea de comprese reci si de loțiuni calmante pe zonele afectate
 • Vasodilatația poate genera episoade de hipotensiune arterială, cefalee sau febră. Din acest motiv, aportul de lichide este foarte important și poate contribui la ameliorarea acestor simptome fără o intervenție medicamentoasă.

Hipotermia reprezintă scăderea sub limitele fiziologice a temperaturii corpului care se poate datora (în special daca ne referim la bărci) expunerii prelungite a corpului la temperaturi scăzute. Mecanismul este simplu: hipotermia apare atunci când organismul pierde căldură mai repede decât este capabil să o producă. Actionează rapid! Tratamentul hipotermiei ușoare implică: băuturi călduțe, îmbrăcăminte groasă (în straturi!) și mobilizarea.

Luxațiile sunt situații medicale destul de frecvente. Este puntea umedă, nu ai încălțăminte adecvată și calci aiurea? Nasol. Luxația se produce atunci cand un ligament care face legătura între oase sau cartilaje este rupt. Luxațiile generează de regulă o durere severă, invalidantă.
Primul ajutor (RICE): rest – repaus, ice – gheață aplicată local, compression – fașă elastică, elevation – ridicarea membrului afectat.

Entorsa reprezintă o leziune traumatică a unei articulaţii, provocată de o mişcare bruscă şi puternică. Cum recunoaștem o entorsă? Simplu: inflamație locală, tumefierea pielii, pierderea mobilitații articulației afectate, durere și sensibilitate. Tratamentul entorselor minore (PRICE): protecție (imobilizare), repaus, ice, compression, elevation. În plus, se pot administra analgezice și, local, unguente cu efect antiinflamator.

Răul de mare și atacurile de panică

Probabil cel mai dificil lucru pe care trebuie să îl faci este să stabilești dacă răul de mare este cu adevarat rau de mare.. Insolația, consumul excesiv de alcool și deshidratarea de exemplu pot mima cu ușurință răul de mare. Să nu uităm nici de atacurile de panică veritabile care pot crea o senzație de rău.. Răul de mare „adevărat” se datorează unui dezechilibru al urechii interne și din acest motiv acesta se amelioreaza sau poate chiar să dispară în totalitate după o perioadă scurtă de numai două – trei zile de navigare pe mare, atunci când organismul începe să se adapteze. Hidratarea corespunzătoare, o dietă adecvată și, de ce nu, o pastilă antiemetică pot elimina posibilitatea declanșării acestuia. Tulburarea de panică este caracterizată de apariția spontană a unui atac de panică. Chiar dacă viața pacientului nu este pusă în pericol, în timpul unui astfel de atac manifestările intense și dramatice pot simula o afecțiune gravă (precum infarctul miocardic, de exemplu). Dacă avem de-a face cu astfel de întâmplări pe barcă, este bine sa vorbim calm cu persoana respectivă și să încercăm pe cât posibil să o liniștim.


Va urma…

Primul ajutor pe.. mare. (II)

 • Fracturile deschise și închise
 • Hemoragia
 • Insolația, deshidratarea

Primul ajutor pe.. mare. (III)

 • Primul ajutor în caz de înec
 • Resuscitarea cardio-respiratorie.

      Primul ajutor pe.. mare. (IV)

 • Managementul traumatismului cranian
 • Starea de șoc