Pentru a determina cu exactitate direcția din care bate vântul, cel mai mult ne ajută simțul acustic. Te întorci cu față către vânt și rotești capul stânga-dreapta până când simți vântul “vajaind” cu aceeași intensitate în ambele urechi. Probabil că (de fapt, mai mult că sigur!) navigatorii experimentați dețin mai multe trucuri dar pentru un începător este o metodă bună.

Este foarte important să poți determină corect direcția din care bate vântul pentru a-ți putea stabili așa-numitul point of sail (aliura). Point of sail reprezintă poziția relativa a unei ambarcațiuni față de vânt sau, simplificând, se referă la unghiul din care bate vântul în vele. În funcție de acest unghi există mai multe poziții: vânt strâns, vânt dinaintea traversului, vânt din travers, vânt dinapoia traversului, vânt de mare larg..

În mod evident, în fiecare dintre aceste situații velele trebuie configurate diferit pentru a folosi cât mai eficient forță propulsoare a vântului.

Contrar a ceea ce s-ar putea să va imaginați, vela nu acționează ca un balon în care intră vântul venind din spate, adică din pupa. Celebra urare “vânt din pupa” nu mai este de actualitate acum, ea era însă adevărată pe vremea Exploratorilor. Fără “vânt din pupa” un corăbier putea aștepta până la câteva luni, (fără să se deplaseze!), o mică adiere care să umfle velele pătrate, asemeni unui balon, determinând astfel propulsia corabiei.

Pentru velierele moderne “vântul din pupa” este cam cel mai prost lucru care se poate întâmpla. De ce? Fără să insist aupra unor noțiuni care pot părea complicate precum vântul real și vântul aparent vă spun că poziția de navigare cu vânt din pupa este destul de periculoasă deoarece velele pot trece ușor dintr-un bord în celălalt, mișcarea ghiului fiind responsabilă de multe accidente în yachting. De aici și denumirea de „Boom” a ghiului din limba engleză.
În plus, calitățile geometrice, structurale și aerodinamice ale velelor moderne permit vântului „să tragă” de ele realizând astfel propulsia navei.

Prin urmare, daca aveți prieteni „barcagii”, mai degrabă le urați “vânt potrivit”..