Sunt îndrăgostită iremediabil de mare. Ori de câte ori am ceva timp liber laș totul baltă și evadez..

Marea este fascinantă și asupra mea a pus efectiv stăpânire. Fără exagerare. În fiecare moment în care nu sunt acolo mă gândesc cum să fac să ajung mai repede înapoi.. să mă bucur de ea de la țărm sau.. într-o scurtă expediție nautică..

Pot afirmă cu lejeritate că sunt „bolnavă de mare”.. și de când am obținut și permisul de navigație.. boală s-a cronicizat.

Diagnostic de certitudine: skippereala cronică.
Tratament: fuga la mare și pe mare ori de câte ori este posibil.

Cred că marea majoritate (și nu mă refer la cei care practică acest sport) au impresia că yachtingul este un hobby al celor cu zeci de mii de euro în conturi și despre modele sumar îmbrăcate care stau întinse la prova cu un pahar de șampanie în mână și cu pletele fluturând în vânt.

Nu este așa.

Nici măcar nu este necesar să ai propria barcă la început. În sportul cu vele este vorba despre noțiuni de marinărie (da, un nod efectuat corect îți poate salvă pielea pe când unul efectuat greșit poate provocă lejer un dezastru), navigație, manevră navei și, bineînțeles, meteo.

Sailingul mai presupune și arta (da, arta!) de a ajusta velele corect și eficient astfel încât să te poți folosi chiar și de cel mai mic vânticel.

Nu trebuie să fii proprietar de barcă pentru a te bucură de bărci, pânze și mare.

Poți participa la un sezon de regatte să zicem prin intermediul unei școli nautice care face înscrieri în echipaje și care pune la bătaie întreagă flotă (aproape).

Ce înseamnă asta? Ai ocazia să „cunoști” mai multe bărci și să te decizi care ți se potrivește. Pe mare, mai ales atunci când ai puține mile la activ, nu prea merge personalitatea de „lup singuratic”. Echipajul va fi a două ta famile. Pe mare vei învață multe despre lucrul în echipă și prietenie.

În expediții ai ocazia să te familiarizezi cu navigația de „cursă lungă”. Cu viață pe mare. La propriu și la figurat: vei află la ce folosește COLREG-ul și o să înveți cum acționează împreună vântul, vălul și curentul asupra bărcii, o să te bucuri de o mare liniștită, o să te zgâlțâie, poate și o furtună și o să înțelegi că o barcă bandata .. să zicem la 45 de grade nu este un motiv de îngrijorare.. și nu este un motiv să iei rapid un Diazepam..

Viața petrecută pe mare te schimbă. Da, chiar și acele câteva ore de la Mangalia la Costinești și retur te schimbă. Și nu în ultimul rând sailingul este un sport cu adevărat fascinant care pune stăpânire pe sufletul și mintea ta.

Este un sport solicitant și frumos, este o activitate de agrement care îți umple sufletul de liniște și mintea de peisaje superbe.