Văzut de la țărm sau din apropierea coastei, dintr-un velier aflat în marș putem distinge trei elemente principale: coca navei (sau corpul acesteia) și două triunghiuri de dimensiuni diferite: unul mai boltit numit foc și altul impunător (poreclit chiar – velă mare), numit randă.

Corpul bărcii este important pentru că el determină de fapt calitățile ambarcațiunii: nautice, de robustețe, precum și calitățile de mobilitate și manevrabilitate.

Pânzele sau.. velele alcătuiesc mijlocul de propulsie principal al unui velier: asupra suprafețelor velice va acționă.. vântul că forță propulsiva.

Velatura trebuie neapărat să se potrivească cu barcă (să nu fie nici prea mari dar nici prea mici), să fie bine fixată de arborele navei (sau de catarg) și, în timpul marșului, să fie corect ajustate: să nu fie nici prea strânse, nici să fluture.. cel care stăpânește artă de a ajusta velele corect și eficient este un adevărat artist..

Pentru a manevra nava te folosești de câteva parâme (frânghii) de care tragi strângându-le sau eliberându-le pentru a ajusta forma velelor cu scopul de a te folosi cât mai bine de cea mai timidă adiere de vânt.. sau pentru a face față unei rafale neprietenoase pe timp de vreme rea..