Totul a început cu un vis și cu o vorba care spune că un om nu poate fi cu adevărat fericit dacă nu a văzut marea și priveliștea oferită de valuri măcar o dată în viață.

Marea și litoralul sunt fără îndoială locurile unde se nasc cele mai diverse povești.. de prietenie, de beție, de dragoste.. de care vreți voi. Dar ce faci atunci când marea te cheamă la ea? Începi să visezi cu ochii deschiși.. și cum nu cred că există nimic mai fascinant decât gândul la viață pe mare.. Te interesezi cum o poți „cuceri”.. și vei află că ai nevoie de un permis eliberat de către ANR (minim clasa C – costier 6 mile marine față de țărm).

Examenul la ANR constă într-un chestionar cu 26 de întrebări tip grilă. Pentru a putea susține examenul – conform legislației în vigoare – trebuie să promovezi un curs pentru conducerea ambarcațiunilor de agrement. Pe mine nu a avut cine să mă îndrume.. așa că m-am apucat să scotocesc pe Internet și în cele din urmă am ales școală de navigație SetSail. M-am orientat către un curs compact cu o durată de 2 zile la Snagov (teorie și practică). Nu am știut la ce să mă aștept..

Am avut însă plăcută surpriză de a descoperi niște oameni dedicați și pasionați, mereu cu zâmbetul pe buze. Explicațiile și metodele de predare merită un rating de 10+/10. Toate materiile (marinărie, conducere și manevră, navigație, COLREG, RND) au fost predate concis, interactiv, clar, pe înțelesul tuturor și – nu în cele din urmă – cu multă dedicare, atenție și răbdare.

Partea practică a decurs în același mod – atmosferă prietenoasă și relaxanta care nu intimidează cursantul (dacă ești o persoană emotivă la fel că mine vei înțelege cât de mult contează acest aspect). La sfârșitul cursului se susține examenul practic și se obține diploma (diplomele*) de absolvire.

După ce te asiguri că ai toate actele necesare te poți înscrie la examenul organizat de căpităniile zonale.

Examenul constă într-un set de 26 de întrebări tip grilă. Punctajul minim pentru promovare este 22. În cazul meu 95% din întrebări au fost la prima vedere dar m-am descurcat.

Întrebările puse la dispoziție pe siteul ANR au mai mult un rol orientativ și tocmai din acest motiv este foarte important să parcurgi bibliografia de examen cu atenție și să ai noroc la școală de instructori cu experiență care să structureze bine de tot informațiile.

Materia este frumoasă dar este pe alocuri grea și stufoasă. Am învățat serios pentru examen și am obținut categoria dorită. Examenul durează o oră și poți reveni asupra întrebărilor.

Dificultate – în funcție de cum și de cât ai învățat.. mediu spre greu îmi permit să spun.. sau poate așa mi-a fost mie norocul..

Pentru mine urmează o nouă etapă – cursul de sailing. Tot alături de SetSail. Pentru că sunt cu adevărat profesioniști. Pentru că este un mediu prietenos și relaxant. Pentru poveștile de pe mare. Pentru încurajări. Pentru calitate!

„Nu poți traversă marea nefăcând altceva decât să stai pe mal și să privești apa.”

Pe mare totul se schimbă. Grijile dispar, vedem cu alți ochi problemele lăsate pe mal, gândirea devine mai clară, devenim oameni mai buni..